Nieuw schijnproces op komst
In De meester en Margarita verwees Michail Boelgakov op verschillende plaatsen naar de schijnprocessen die door Jozef Stalin werden gevoerd om tegenstanders uit de politieke, militaire, wetenschappelijke en culturele sector uit te schakelen. Die processen beleefden hun hoogtepunt in de jaren 1936-1938, toen de roman stilaan zijn definitieve vorm kreeg.
Sinds het jaar 2000, toen Vladimir Poetin (°1952) voor de eerste keer president werd van de Russische Federatie, werd met die traditie weer aangeknoopt. Eerst werden processen met dubieuze bewijzen en getuigenissen opgezet tegen voornamelijk politieke en economische tegenstanders zoals Michail Chodorkovski, Aleksej Navalny en Sergej Magnitsky, en nu blijkt de focus gericht te zijn op de culturele sector met de aanhouding van regisseur Kirill Serebrennikov op 22 augustus 2017.
Met de aanklacht tegen Serebrennikov is een nieuw hoogtepunt bereikt op het vlak van absurditeit. Hij wordt er namelijk onder meer van beschuldigd dat hij de 2,3 miljoen roebel (32.999 euro of 39.359 dollar) subsidies die hij gekregen had voor de opvoering van A Midsummer Night’s Dream van William Shakespeare door zijn gezelschap Studio Zeven, in eigen zak zou gestoken hebben. Het Openbaar Ministerie zei dat het stuk zelfs nooit opgevoerd werd. Nochtans kregen de opvoeringen in Rusland en in het buitenland, onder meer in het Théâtre National de Chaillot in Parijs en in het Théâtre des Martyrs in Brussel, ruime aandacht in de pers - zowel pro als contra -, en het stuk werd zelfs genomineerd voor theaterprijzen. De reactie van rechter Tatjana Vasjoetsjenko van de Rechtbank van Presnenski in Moskou op deze vaststelling was laconiek: «Een gepubliceerd artikel bewijst niet dat het evenement ook heeft plaatsgevonden».
Indien het tot een proces komt, riskeert Serebrennikov een gevangenisstraf van tien jaar.
Even terzijde: op de dag dat Serebrennikov werd gearresteerd, werd zanger Alexander Semjonov (°1956) van de satirische rockgroep Rabfak dood aangetroffen in een huurappartement in Moskou. Hij was wellicht al drie dagen dood, maar volgens tekstschrijver Alexander Jelin weigerde de politie de deur te openen omdat er «geen lijkgeur werd waargenomen». Rabfak brak door aan de vooravond van de presidentsverkiezingen in 2011 met de song Наш дурдом голосует за Путина [Nasj doerdom golosoejet za Poetina] of Ons gekkenhuis stemt voor Poetin, waarmee de groep ook wilde deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in 2012. Rabfak werd - niet onverwacht - niet toegelaten om deel te nemen aan de nationale finale die zou gewonnen worden door Boeranovskije Baboesjki, de zingende oma's.
Kirill Serebrennikov
In de Context sectie van deze website kan u méér lezen over de politieke processen in Rusland, zowel in de periode van Stalin als in onze tijd. Klik op de link hieronder om er méér over te lezen.
#boelgakov #булгаков #meesterenmargarita #мастеримаргарита #serebrennikov #серебренников #московскиепроцессы #schijnprocessen