Sociale netwerken in het Rusland van 100 jaar geleden
Heeft u zich ooit afgevraagd hoe het zou zijn geweest mochten Facebook en Twitter bestaan hebben in de tijd van Michail Boelgakov? Een nieuw Russisch mediaproject stelt gebruikers in staat om in real-time te ontdekken hoe de sociale media zouden kunnen gefunctioneerd hebben tijdens de gebeurtenissen in Rusland 100 jaar geleden, in de aanloop naar de Russische Revolutie. Het project is getiteld 1917: Свободная история [1917: Svobodnaja Istoria]of 1917: Een vrije geschiedenis, en is het geesteskind van Michail Zygar, de auteur van Вся кремлёвская рать [Vsja Kremljovskaja rat], in het Engels vertaald als All the Kremlin’s Men, een bestseller over het presidentschap van Vladimir Poetin. Zygar is ook de voormalige hoofdredacteur van de enige echt onafhankelijke Russische tv-nieuwszender Dozjd.
De website is een Facebook-achtig sociaal netwerk dat gebruik maakt van historische verslagen, brieven en krantenartikels om de gebeurtenissen van toen te ontrafelen vanuit het perspectief van bijna duizend historische figuren als Michail Boelgakov, Vladimir Majakovski, Boris Pasternak, Arthur Conan Doyle, Isadora Duncan en tsaar Nicolaas II. De updates worden gepubliceerd in de vorm van een sociale media-feed, met inbegrip van hashtags, vind-ik-leuks en de mogelijkheid om te delen.
Wanneer u de website bezoekt, ziet u de pagefeed van precies 100 jaar eerder. Vandaag zal u dus de pagina van 4 december 1916 zien. Componist Maurice Ravel zou een melodie op de muur van Igor Stravinski kunnen plaatsen, of Charlie Chaplin zou op zijn profiel de première van The Rink kunnen aankondigen - die inderdaad plaatsvond op 4 december 1916 - en Anna Akimova vindt dat dan leuk. Bezoekers van de site die bijzonder geïnteresseerd zijn in één van die historische of culturele figuren kunnen een «vriendschapsverzoek» sturen om hun updates op de voet volgen. Op het ogenblik dat we deze tekst schrijven, zien we dat Boelgakov 25 jaar oud is en dat hij arts is in de regio Smolensk. Zijn interesses zijn muziek, literatuur en theater, en hij is getrouwd is met Tatiana Lappa. Hij heeft echter nog geen vrienden, terwijl Vladimir Majakovski er al acht heeft, waaronder Anatoli Loenatsjarski, die als hoofd van de Narkompros een grote invloed zou hebben op het verbieden van de theaterstukken van Boelgakov.
Het profiel van Michail Boelgakov
«We zijn niet ironisch, we wilden geen komische website maken. Het sociale netwerk-formaat is gewoon een uitstekende manier om die periode in een hedendaagse taal om te zetten», zei Zygar. «We hebben geen teksten verzonnen, we korten ze in, om ze beter leesbaar te maken. Maar we zullen nooit de betekenis van de woorden veranderen. Elk item heeft een link die de gebruiker zal helpen om de bron te vinden.»
Het profiel van Vladimir Majakovski
«1917» is currently planning some offline events to compliment the site, including a performance at Gogol Center in November next year to be directed by Kirill Serebrennikov, artistic director of the Center.
Charlie Chaplin schrijft over de première van The Rink, en Anna Akimova vindt het leuk.
Volg de link hieronder om te zien hoe de sociale netwerken in Rusland er zouden kunnen hebben uitgezien 100 jaar geleden.