Geen vreemdelingen meer aan de Patriarchvijver?
De bezoekers van deze website kennen de Patriarchvijver als de plaats waar het verhaal van De meester en Margarita begint en waar Woland zich voorstelt aan Mikhail Berlioz en Ivan Bezdomny. Voor liefhebbers van het werk van Boelgakov is het één van de plaatsen waar je moét geweest zijn tijdens een bezoek aan Moskou. Sommige bewoners van de buurt zijn echter niet zo tuk op «vreemdelingen», en dromen er zelfs van om de buurt af te sluiten met slagbomen.
Vandaag wonen in de buurt van de vijver zeer begoede burgers - zakenlui, bankiers, architecten, expats -, waarvan sommigen niet opgezet zijn met het uitgangsleven in Malaja Bronnaja, één van de vier straten die de Patriarchvijver omzomen - misschien herinnert u zich dat Berlioz daar misschien een baksteen op zijn kop kon krijgen. Nu goed, de restaurants en café’s in Malaja Bronnaja zouden teveel «laag» volk aantrekken, waardoor de rust van de omwonenden verstoord geraakt. Daria Lisitsjenko, eigenares van de sjieke trendy natuurwinkel Город-Сад [Gorod-Sad] of Stadstuin in de Bolsjoi Patriarsji pereulok aan de vijver noemt hen «sprinkhanen uit Birjoeljovo». Birjoeljovo is een laag aangeschreven district in het zuiden van Moskou. De omschrijving doet een beetje denken aan de term «ongedierte», die vaak door het sovjetregime werd gebruikt om tegenstanders aan te duiden.
De misnoegden haalden alvast één overwinning. Onder meer door de inspanningen van buurtbewoner Aleksandr Gafin, zakenman en gewezen ondervoorzitter van de Alfa-bank, besloot het Moskouse stadsbestuur dat, vanaf deze maand, alle restaurants en café’s in de Patriarchbuurt om 23.00 uur de deuren moeten sluiten.
Daria Lisitsjenko en Aleksandr Gafin
Афиша Daily [Afisja Daily] of Dagelijkse affiche, een populaire lifestyle website met méér dan 4,5 miljoen lezers, organiseerde gisteren, 27 juli 2016, een debat met enkele omwonenden dat gemodereerd werd door Anna Mongait, journaliste bij het onafhankelijke TV-station Дождь [Dozjd] of Regen. Daaruit bleek dat de buurt niet zo eensgezind is.
Buurtbewoner Jevgeni Ass, architect en rector van de Московская Архитектурная школа [Moskovskaja Architektoernaja Sjkola] of Moskouse Architectuurschool, vindt dat de defensieve reflexen van zijn buren wat ver gaan. «Ik ben één van de oudste bewoners hier», zei hij. «Ik woon in het huis dat mijn vader gebouwd heeft. De Patriarchbuurt waar ik opgroeide was een gemeenschap van allemaal arme mensen. Dat veranderde toen de communisten hier twee huizen bouwden voor hogere partijleden. Nu behoren ze tot de duurste woningen van de stad. Maar de financiers zouden moeten leren begrijpen hoe een stad leeft. Een stad behoort niet toe aan individele bewoners, ze is van de hele urbane gemeenschap. Sommigen willen de Patriarchvijver afsluiten, maar de mensen zullen blijven komen. En zo hoort het ook.»
Jevgeni Ass
Ook Jelena Kotova, publiciste en architecte, die vroeger voor de VTB-bank werkte, nuanceert de situatie. «Ik wil ook om 23.00 uur kunnen slapen», zei ze, «maar wij hebben er voor gekozen om in een buurt te komen wonen die je kan vergelijken met de Kreuzberg in Berlijn, of Soho in Londen. We moeten niet hypocriet zijn. Moskou is van iedereen, en we moeten met iedereen overeenkomen.»
Jelena Kotova
Ondertussen leeft de discussie verder op de sociale media. Wij houden u op de hoogte.